04.05.2018 KURS WPROWADZAJĄCY W ŚWIAT WINA - ANDRZEJ STRZELCZYK (Smolarnia)

04.05.2018 w godzinach 14:00-21:00
Polish Wine Academy i Smolarnia Hotel & Restaurant


🍷
Czym jest kurs i czego się nauczysz?

To wyjątkowa podróż w głąb świata win, która nauczy Cię wszystkiego, co niezbędne, abyś mógł się po nim swobodnie poruszać. Przejdziesz przez wszystkie etapy tworzenia wina: od rodzajów winorośli, poprzez techniki produkcji, właściwe odczytywanie etykiet i serwis, na sposobach degustacji kończąc. Spróbujesz starannie wyselekcjonowanych win i przyswoisz przydatną i interesującą wiedzę, dzięki której jeszcze bardziej będziesz cieszyć smakiem tego szlachetnego trunku.

🙋‍
Kim jest Andrzej Strzelczyk?
Andrzej Strzelczyk to dwukrotny Mistrz i ośmiokrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów, ukończył program Diploma in Wines and Spirits w Weinakademie Österreich w Rust, Austrii uzyskując tytuł ‘Weinakademiker, zdał egzamin międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów - ASI – Diploma Association de la Sommellerie Internationale , prowadzi kursy WSET.
Ale przede wszystkim Pan Andrzej Strzelczyk jest ogromnym miłośnikiem wina, który już od wielu lat dzieli się swoją cenną wiedzą i umiejętnościami z innymi pasjonatami.

Więcej o Andrzeju Strzelczyku tutaj:
http://andrzejstrzelczyk.pl/

🏡
Gdzie?

Miejsce szkolenia jest równie wyjątkowe. Smolarnia to połączenie położonego nad brzegiem jeziora, otoczonego drzewami i śpiewem ptaków ustronnego hotelu oraz restauracji, kierowanej przez Kulinarnego Mistrza Polski - Pawła Salamona. Jakość usług i produktów oraz bogactwo smaków regionu są nieodłącznym elementem Smolarnii. Dodatkowo otoczenie, w pełnej harmonii z naturą, sprawiają, że Goście czują się tutaj naprawdę magicznie. Klimat i atmosfera hotelu i restauracji nadaje wydarzeniom, takim jak kursy i degustacje win, czy potraw wyjątkowy charakter.

Smolarnia zaprasza do przedłużenia szkolenia Pana Andrzeja Strzelczyka do weekendowego pobytu, odrywając się na chwilę od zgiełku życia codziennego.
Szczegóły pod numerem telefonu: +48 67 216 33 69
Więcej o Smolarnii:
http://hotelsmolarnia.pl/



Kiedy?
04.05 .2018, godz. 14:00 -21:00

⬇⬇⬇
Szczegółowy program:

1.) Technika degustacji + wino kalibrujące.
Omówienie techniki degustacji: oko, nos, usta. Najważniejsza terminologia i wyjaśnienie systemów ocen win.
2.) Produkcja wina – techniki. 8 win – białe (z beczką i bez beczki), czerwone (z beczką i bez beczki), prosecco, szampan, late harvest, wzmacniane.
Poprzez degustację ośmiu przykładowych win, przejdziemy przez główne techniki tworzenia win, zaczynając od win spokojnych, przez musujące, słodkie, kończąc na winach wzmacnianych. Tu okrywamy złożoność procesu produkcji wina oraz zapoznajemy się z istotnymi czynnikami wpływającymi na jego styl i jakość.
3.) Jak czytać etykiety win?
Wiedza niezbędna. Omawiamy istotne różnice pomiędzy Starym, a Nowym Światem, przekazuję wiedzę niezbędną do bezstresowego poruszania się przy półce sklepowej.
4.) 6 odmian winorośli – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc.
To większość produkcji wina na świecie. Po degustacji najbardziej charakterystycznych odmian winorośli, będziesz w stanie je zidentyfikować, określisz swój smak, swobodnie kupisz wino odpowiadające swoim potrzebom.
5.) Przerwa na lunch (wyjątkowe smaki od Pawła Salamona).
6.) Domowy serwis wina, warunki.
Sposoby podawania wina. Istotne czynniki mające wpływ na właściwy sposób serwowania wina.
7.) Podsumowanie kursu i wręczenie pamiątkowych dyplomów.


Cena i zapisy:

Ilość miejsc ograniczona!
Koszt kursu to 490 zł/os.
Zapisów na kurs można dokonać pod numerem: +48 67 216 33 69
Lub wysyłając maila na adres: hotel@hotelsmolarnia.pl, w temacie wiadomości prosimy wpisać “Kurs wprowadzający w świat win”.


🔥🔥🔥

Zapisz się już dziś!
Do zobaczenia!