21.03.2018 SPOTKANIE Z PAOLO CARLO GHISLANDI Z CASCINA I CARPINI (Kraków)

21.03.2018 w godzinach 18:00-21:00


Colli Tortonesi, południowo-wschodnia część legendarnego Piemontu - to tutaj około 20 lat temu na nowo odkryto pradawny, właściwie zapomniany, autochtoniczny szczep Timorasso. Dziś - m.in. ze względu na niesamowity potencjał win oraz niewielkie uprawy (łączna powierzchnia winnic to 85 ha, uprawianych przez 32 winnice) - Timorasso znalazło się na liście najciekawszych białych szczepów we Włoszech.

Cascina I Carpini - winnica o powierzchni zajmującej niecałe 10 hektarów, otoczona lasem, o idealnej południowo-wschodniej ekspozycji, wapiennych glebach bogatych w skamieliny i płynących 15 metrów pod ziemią wodach termalnych. To tutaj jej właściciel Paolo Carlo Ghislandi (jeden z najbardziej rozpoznawalnych producen...
tów Timorasso i wielki ambasador rejonu Colli Tortonesi) tworzy swoje wina wg podejścia "holistycznego" - zachowując pełen szacunek do natury, ekosystemu, w którym powstają wina oraz stawiając na jak najmniej inwazyjny proces winifikacji (spontaniczna fermentacja, brak klarowania, stabilizacji czy filtracji).

Paolo zaprezentuje trzy timorasso i trzy barbery (z reprezentatywnej linii I Carpini, autorskiej linii Vini d'Arte oraz klasy premium).

Uwaga! Degustacja przeznaczona jest tylko dla branży winiarskiej, horeca i ludzi piszących o winie. Rezerwacje miejsc: info@magazynwina.pl lub u Tomasza Wagnera mailowo bądź telefonicznie.
Udział w degustacji jest bezpłatny