16.03.2018 WIOSNA NAD MOZELĄ - TAJEMNICZA DEGUSTACJA (Kraków)

16.03.2018 w godzinach 19:00-22:00


Z utęsknieniem czekamy na wiosnę i dlatego przy współpracy z Niemiecki Instytut Wina przygotowaliśmy dla Was iście wiosenną ucztę winiarską połączoną z tradycyjną kuchnią niemiecką. W podróż z winem po wybitnych niemieckich apelacjach zabierze Was sommelier Monika Bielka-Vescovi ze Szkoła Sommelierów a poszukiwacz smaku Krakowski Makaroniarz odkryje przed Wami tajemnice i tradycje kuchni niemieckiej. Zapraszamy do stołu!

Śliwki w bekonie – we Frankonii jako przekąska do wina sprawdzają się świetnie, dlatego od nich zaczniemy!
2015 Weissburgunder, Sinß, Nahe

Maj u znasych zachodnich sąsiadów to czas szparagów, podaje się je na tysiąc sposobów. My sprawdzimy tylko jeden nich!
2015 Riesling, August Eser, Oest
rich Lenchen, Rheingau

Śledzie z cynamonową konfiturą z cebuli i kruszonką piernikową – brzmi dziwnie, smakuje świetnie. Przednówek to nie tylko w Polsce czas śledzia, dlatego na Tajemniczej Degustacji nie może go zabraknąć.
2015 Riesling Spätlese, Weingut Heiden, Mosel

Bawarskie precle kochają ziemniaczaną sałatkę ( z wzajemnością) dlatego podamy to w tym świetnym i zgranym duecie!
2014 Riesling, Herrenmorgen, Hanewald-Schwerdt, Pfaltz

Królika Niemcy podlewają winem a sos wykańczają śmietaną. Pójdziemy tą drogą, również po to, by pokazac, że nie jeśli chodzi o dania główne, to kraj za Odrą ma do zaoferowania więcej niż tylko wieprzowa pieczeń.
2015 Riesling Wisselbrunen GG, Weingut Spreitzer, Rheingau

Do piernika mają Niemcy wielki sentyment, dlatego sięgniemy po jeden z najpopularniejszych przepisów z Normybergii i spróbujemy go ugryźć z innej strony.
2015 Gewürztraminer Auslese, Weingut Heiden, Mosel

Koszt -130 zł od osoby
Zapisy - kobietyiwino@gmail.com
Lokalizacja - dokładne miejsce degustacji podajemy smsem na 3 godziny przed rozpoczęciem degustacji.

Partnerami projektu są:
Niemiecki Instytut Wina
Dom Norymberski w Krakowie
Szkoła Sommelierów
Krakowski Makaroniarz
Kobiety i Wino