07.03.2018 WINOSTACJA POLSKA - LUBUSKIE (Wrocław)

07.03.2018 w godzinach 19:00-21:00


Dobre, bo polskie, cudze chwalicie, a swego nie znacie? To wszystko prawda, przynajmniej jeśli chodzi o rodzime wina. Dla wielu winnych smakoszy to wciąż swego rodzaju „terra incognita”. Ziemia to nie do końca poznana, ale jak pokazują pytania o kolejne spotkania z polskimi winami w rolach głównych, wzbudzająca spore zainteresowanie. Dlatego też kontynuujemy pomysł zapoczątkowany podczas Gastro Spotkań w Surowcu (aktywny link). Stworzyliśmy cykl degustacji „Winostacja Polska”. Przed wami pięć dat, pięć kręgów tematycznych, feeria smaków, zapachów oraz lokalne i regionalne historie. W trakcie cyklu dowiecie się między innymi, co wspólnego ma „Bulla gnieźnieńska” z pierwszymi rodzimymi winiarzami, ile w dewiacjac...h aromatycznych może być kopru i stajni, z jakim streetfoodowym winem najlepiej smakują slidery i w którym miejscu wina musujące spotykają się ze ślimakami. Nie zamykamy się na żadne smaki, ciekawi jesteśmy trendów. Zgłębiamy też szeroko pojętą kulinarną tradycję, której wino jest częścią, dlatego też „Winostacja Polska” w Surowcu to także wine pairing. Przekąski do win powstaną wyłącznie z polskich produktów lokalnych i regionalnych. Każdemu ze spotkań towarzyszyć będzie specjalna ścieżka dźwiękowa.

Cykl prowadzą:

Marta Wróbel – pomysłodawczyni spotkań, dziennikarka współpracująca m.in. z "Polityką" i "Zwierciadłem". Publikuje reportaże, wywiady oraz teksty o szeroko pojętej kulturze, muzyce, Czarnej Ameryce i kulinariach. Zgłębia związki jedzenia z kulturą i popkulturą. W Surowcu organizuje też „Gastro Spotkania”.

Sławomir Sochaj – dziennikarz magazynu „Ferment” i Winicjatywy, największego w Polsce portalu o winie. Autor wielokrotnie nagradzanego bloga Enoeno. Pisze o winie wplątanym w małe i duże historie, trendy rynkowe i związki z jedzeniem. Od lat prowadzi kursy wiedzy winiarskiej.

7 marca 2018, g. 19-21 – Skarby lubuskich winnic i dziedzictwa kulinarnego regionu.

Ziemia Lubuska winiarską tradycją stoi. Sięga XIII wieku, związana jest z pewną antyczną legendą i zostawiła swoje ślady nawet w poezji i muzyce. Zgłębimy historię winnic Zielonej Góry i okolic, podążymy winiarskim szlakiem województwa lubuskiego. W programie znajdą się też opowieści o regionalnym dziedzictwie kulinarnym: miodach, serowarstwie i oliwach. Degustacji towarzyszyć będą sery, oleje, oliwy i różnego rodzaju pieczywo.

Degustowane wina:
Wino Czerwone 2016 -
Winnica Pod Lubuskim Słońcem
Riesling – Winnica Equus
Cabernetis – Winnica Equus
Pinot Blanc 2016 –
Winnica Ingrid / Vineyard
Gewurztraminer – Winnica Saint Vincent
Monarch No 3 –
Winnica Żelazny

Liczba miejsc: 15
Wstęp: 70 zł/osoba (60 zł - degustacja win + 10 zł - przekąski)
Bilety dostępne w Surowcu 28.02 od godz: 18:00
Płatność tylko gotówką.
Kto pierwszy, ten lepszy.
.........................................................................................

KOLEJNE SPOTKANIA:

23 maja 2018 – Wina z tradycjami. Od Wawelu, po Trzebnicę i Winną Górę.
Opowieści o początkach, w tym pierwsze winnice, mnisi i „Bulla gnieźnieńska” oraz miejscowości o „winnych” nazwach. Spróbujemy win z miejsc, które najwcześniej zapisały się na kartach polskiego winiarstwa oraz tych, których rozwój był dla jego historii przełomowy.

Przekąski: kuchnia staropolska wytrawna i słodka.
Miejsc: 15, koszt: 90 zł

30 maja 2018 – Polskie wina naturalne, biodynamiczne, wegańskie i ekologiczne.
Degustacja win pełnych zaskakujących dewiacji aromatycznych, sylwetki winoogrodników pracujących metodami naturalnymi, diagnoza rynku i anegdoty.

Przekąski: lokalne kiszonki i hummusy stworzone na bazie lokalnych warzyw.
Miejsc: 15, koszt: 90 zł

13 czerwca 2018 – Bogactwo rodzimych win musujących.
Letnie orzeźwienie, polskie bąbelki i ich historia. Nowe trendy i tradycyjne metody szampańskie. Plus burza aromatów, kawałki owoców i wytrawne przekąski. Zdradzimy tylko jedną: kawior z polskiego ślimaka.
Miejsc: 15, koszt: 90 zł

27 czerwca 2018 – Manifest streetfoodowego wina.
Będziemy pić wino ze szklanek, słuchać funkowej muzyki i w mało elegancki sposób jeść slidery wypełnione po brzegi lokalną wołowiną, sezonowymi warzywami i serami z Dolnego Śląska. Reszta niech na razie pozostanie tajemnicą.
Miejsc: 15, koszt: 90 zł