03.03.2018 AKADEMIA WINA - PORTUGALIA (Zabrze)

03.03.2018 w godzinach 17:00-20:00


Jeszcze kilka lat temu dla przeciętnego polskiego konsumenta, wina z Portugalii stanowiły jedną wielką niespodziankę. W miarę coraz częstszych wypraw naszych rodaków do Portugalii i poznawania portugalskiej kuchni i win w kraju ich powstawania, Polacy zaczęli interesować się tą tematyką coraz bardziej. Swoje trzy grosze w temacie "portugalskie wina" dołożyła popularna sieć dyskontów, promując dobre i tanie portugalskie wina. My jednak podczas naszej degustacji skupimy się na winach, które leżą na nieco wyższej półce cenowej. W Polsce znalazły się one dzięki pionierowi wśród importerów portugalskich win na polski rynek - firmie Atlantika, założonej ponad 10 lat temu przez Portugalczyka Manuela Maiorala. W swoim portfolio posiada on największy w Polsce wybór win od topowych portugalskich producentów. To właśnie Manuel Maioral jako pierwszy rozpoczął w Polsce popularyzację zielonego wina (vinho verde) i wina wzmacnianego - moscatela z Setubalu. I jedno i drugie będziemy mogli popróbować również i na naszej degustacji

Wina do degustacji :
1.Sino do Romaneira / Quinta da Romaneira / Douro
2.Aguarela Verde/Sensiwine/Vinho Verde
3.Quinta do Cardo / Companha das Quintas / Beira
4.Dois Amigos/Herdade de São Miguel/Douro
5.Moscatel de Favaios/Adega de Favaios/Favaios Douro



Wina przedstawi Wam
Janusz Stanislaw Andrasz, który spędził w Portugalii 10 lat. Jest on autorem dwóch przewodników (po Lizbonie i po całej Portugalii), współpracuje z Polsko Portugalską Izbą Gospodarczą i od kilku już lat propaguje portugalską kuchnię i wina w Polsce. Jest nie tylko teoretykiem w tych dziedzinach, ale i praktykiem - prowadzi warsztaty kulinarne, szkolenia, współpracuje z hotelami przygotowując okolicznościowe, portugalskie kolacje. Na ubiegłorocznym, największym w Polsce evencie poświęconym portugalskim kulinariom i winom - Flavours of Portugal, przybliżał tę tematykę kilkuset menadżerom polskiego oddziału Banku Millennium, miał również okazję przygotować dla blogerów i dziennikarzy portugalską kolację w prywatnej rezydencji ambasadora Portugalii w Polsce. Jest gościem audycji telewizyjnych i radiowych.
Degustacji będą towarzyszyć również, przygotowane specjalnie na ten wieczór, portugalskie przekąski - ziemniaczane krokieciki z pieczarkami (z naszymi, polskimi krokietami łączy je tylko nazwa) i oliwki w marynacie kolendrowo - czosnkowej.

Termin 03.03.2018
Godzina 17.00
Czas trwania 2-3 h
Miejsce warsztatów Zabrze ul. Paderewskiego 11
Koszt 90 zł/osoba


ZAPISY
Poprzez przycisk "Znajdź bilety" lub na adres mailowy: kontakt@przystanek11.pl. Następnie Organizator potwierdzi rezerwację wysyłając maila zwrotnego wraz z szczegółowymi informacjami potrzebnymi do dokonania płatności. Po wykonaniu tej czynności następuje wstępna rezerwacja miejsca, która jest ważna przez okres 3 dni. W tym czasie należy dokonać przelewu za udział w warsztacie kulinarnym. Brak wpłaty w tym terminie oznacza, że uczestnik zrezygnował z udziału w warsztatach kulinarnych oraz traktuje wstępną rezerwację jako niebyłą. Tym samym upoważnia Organizatora do wykreślenia go z listy uczestników warsztatów. O uczestnictwie w warsztatach kulinarnych decyduje kolejność zgłoszeń i wpłat. Ilość miejsc ograniczona.