08.09.2017 KURS WINIARSKI WSET II - WEEKENDOWO (Warszawa)

08.09.2017 - 17.09.2017


Kurs WSET Poziom 2 rozszerza i pogłębia wiedzę o winach i alkoholach.
Pozwala zrozumieć jakiego wina można się spodziewać czytając etykietę dowolnej butelki. Uczy systematycznej analizy wina zgodnie z międzynarodowymi standardami. Przedstawia wiedzę o regionach i szczepach oraz produkcji wina i innych alkoholi. Pozwala prowadzić przekrojową dyskusję o winach z całego świata.

Kurs weekendowy optymalny dla zapracowanych i spoza Warszawy:
Piątek 8 i 15 września od 18.00 do 21.30
Sobota 9 i 16 września od 10.00 do 17.00
Niedziela 10 i 17 września od 10.00 do 17.00
Egzamin 28 września o 18.00

Dla kogo?
Dla ludzi z branży HoReCa, profesjonalnych sprzedawców, restauratorów, handlowców i kelnerów oraz dla pasjonatów
wina, którzy chcą rozwijać swoją wiedzę o winie.

Program
– Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)
– Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi, nowoświatowymi
– Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia
– Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru
– Podstawowe zagadnienia z zakresu mocnych alkoholi – surowce, metody produkcji, różnice w smaku
– Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (minimum 44, w praktyce ponad 50 win)

Egzamin testowy – 50 pytań wielokrotnego wyboru

Cena - 2 400 PLN brutto (cena obejmuje materiały edukacyjne, szkolenie, degustacje, egzamin)
Więcej informacji:
http://www.winerepublic.pl/WSET/co-to-jest