Coraz częściej przypomina się o staropolskiej tradycji jedzenia gęsi w dniu świętego Marcina. Dawniej w tym dniu kończono rok gospodarski, a owoce pracy rąk ludzkich zapełniały piwnice i stodoły, stanowiąc zapasy żywności na zimę. Świętowano przed rozpoczęciem adwentu delektując się smacznymi potrawami z gęsiny i popijając młode wino, zwane świętomarcińskim. W naszym kraju ta dawna tradycja zbiega się ze świętowanym 11 listopada Dniem Niepodległości. Jednym słowem powodów do konsumpcji gęsiny w towarzystwie wina jest wiele.
Winiarnia WINOMAN serdecznie zaprasza na spotkanie degustacyjne, podczas którego skosztujemy młodych i nieco starszych win w towarzystwie gęsiej strawy:
1. Smarowidło z gęsi, żytnie pieczywo
2. Gęsie pipki
3. Pęczotto z gęsiną i borowikami
4. Konfitowana pierś gęsi, sos z wędzonych śliwek, opiekane ziemniaki
5. Rogal świętomarciński
Koszt degustacji 90 zł. Konieczna jest rezerwacja mailowa na adres rezerwacja@winoman.pl, lub telefoniczna 12 660 99 17 (w godz. 12.00-23.00). Potwierdzeniem rezerwacji jest wpłata należności w kasie winiarni lub na konto 41 1240 4432 1111 0000 4729 5690.
Winiarnia WINOMAN serdecznie zaprasza na spotkanie degustacyjne, podczas którego skosztujemy młodych i nieco starszych win w towarzystwie gęsiej strawy:
1. Smarowidło z gęsi, żytnie pieczywo
2. Gęsie pipki
3. Pęczotto z gęsiną i borowikami
4. Konfitowana pierś gęsi, sos z wędzonych śliwek, opiekane ziemniaki
5. Rogal świętomarciński
Koszt degustacji 90 zł. Konieczna jest rezerwacja mailowa na adres rezerwacja@winoman.pl, lub telefoniczna 12 660 99 17 (w godz. 12.00-23.00). Potwierdzeniem rezerwacji jest wpłata należności w kasie winiarni lub na konto 41 1240 4432 1111 0000 4729 5690.